Dijetalna ishrana smanjuje rizike od hroničnih oboljenja kao što su dijabetes, holesterol, bolesti srca i krvnih sudova, hipertenzuje i druga, a obolelima od ovih bolesti bi trebalo da pospeše smanjenju tegoba.
Proizvodi koji su dio dijetalne ishrane moraju da zadovolje dva osnovna kriterijuma:
Namirnice ne smiju da sadrže velike količine zasićenih masti, soli, aditiva i šećera i
Namirnice (bilo da su biljnog ili životinjskog porijekla) moraju da budu nutritivno vrijedne.
Mnogi ljudi nisu ni svjesni da boluju od dijabetesa dok ne dođe do komplikacija. Unose različite vrste hrane i pića koja ostavlja efekat na njihov organizam. Neke od namirnica su bezopasne, a neke deponuju glukozu u krvnim sudovima i tako povećavaju količinu šećera u krvi.
Ako ste pod rizikom da dobijetedijabetesili ga već uveliko imate, način ishrane ima veliku ulogu u vašem oporavku. Napravite promjene u sopstvenom jelovniku i time ćete olakšati sebi borbu protiv bolesti kao što je dijabetes, odnosno šećerna bolest.
Tipovi dijabetesa
TIP 1
Pojavljuje se mahom kod dece i tinejdžera, kada pankreas više ne može da stvara insulin
TIP 2
Najčešći oblik. Javlja se kod odraslih osoba zbog viška kilograma, visokog nivoa holesterola ili triglicerida, visokog krvnog pritiska, genetike…
GESTACIJSKI DIJABETES
Prolazni oblik koji se pojavljuje pred kraj trudnoće i brzo nestaje nakon porođaja.